Hjemmelagde elgkjøttkaker i brun saus med potetstappe
Ingredienser (for ca. 4 porsjoner)
500 g elgkjøttdeig eller karbonadedeig (vi brukte 400 gram karbonadedeig og 100 gram elgkjøtt)
1 liten løk, finhakket
1 egg
½ ts salt (eller mer etter smak)
Litt pepper
Ca. 2 ss potetmel eller hvetemel (til å binde farsen)
Ca. ½–1 dl melk eller vann (å spe med)
Smør eller olje til steking
For brun saus:
3 dl kjøttkraft eller buljong
2 ss hvetemel
1 dl vann
Litt sukkerkulør eller soyasaus (for farge)
Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Bland kjøttdeig, løk, egg, salt, pepper og mel/ potetmel i en bolle. Spe med melk eller vann litt etter litt til blandingen er jevn og ikke for tørr.
Form farsen til runde kjøttkaker med fuktige hender. Stek dem i panne med smør/olje på middels varme til de er gyldne på utsiden.
Lag sausen: visp sammen hvetemel og vann til en jevning uten klumper. Kok opp kjøttkraft eller buljong, og rør jevningen inn i det kokende væsken mens du rører. La småkoke under omrøring i noen minutter til sausen tykner. Tilsett litt sukkerkulør eller soyasaus for å få ønsket brunt farge. Smak til med salt og pepper.
Hell sausen over elgkjøttkakene eller legg elgkjøttkakene i sausen og la dem trekke noen minutter så de blir gjennomvarme og sausen får saftig smak.
Server med kokte gulrøtter, ertestuing, tyttebær eller det tilbehøret du liker best.
1 kg poteter (melne typer som mandelpotet, pimpernell eller gulløye er best)
2–2,5 dl melk (helst varm)
2–3 ss smør
Salt (etter smak)
Pepper (valgfritt)
Litt revet muskatnøtt (valgfritt, men godt)
Skrell potetene og del dem i like store biter for jevn koking.
Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 15–20 minutter, til de er helt møre.
Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre i et par minutter i kjelen (da blir stappen luftigere).
Mos potetene med en potetstapper eller visp. Tilsett smør, og litt og litt varm melk mens du moser til du får en myk og jevn konsistens.
Smak til med salt og pepper. Du kan også tilsette litt muskat om du liker det.